Mak Ayah, Jangan Biarkan Anak-Anak  Berseorangan Menonton Video dan Iklan di Y**Tube. Padah Akibatnya…!

Ada Alternatif Baru Yang Lebih Islamik, Selamat dan Mesra Keluarga Tanpa Iklan… 

 

Tekan butang “SAYA NAK LANGGAN” untuk akses segera!

Assalamualaikum, Saya Sinan, Pengasas Didi & Friends dan Omar & Hana. Sekarang saya bawakan kepada anda Durioo+

KENAPA Durioo+ ???

Y***Tube telah menjadi salah satu platform utama yang digunakan oleh kanak kanak di zaman digital sekarang ini. Sebagai platform percuma antarabangsa dan terbuka kepada semua, kita tidak boleh kawal sepenuhnya video apa yang mereka tonton.

Ini menyebabkan kanak kanak banyak terdedah kepada konten bertentangan dengan ajaran Islam contohnya Christmas, Hanukkah dan lain-lain.

Terdapat banyak konten tidak senonoh seperti seksual, mabuk atau agresif dan bermacam lagi yang cuba menyamar sebagai konten kanak kanak walhalnya tidak bermanfaat. Saya bagi contoh, Huggy Wuggy dan Happy Tree Friends.

 Baru-baru ini, salah satu platform antarabangsa yang terkenal telah mengumumkan bahawa 50% konten mereka akan menyokong LGBTQ. Bukan mereka sahaja, malah pelbagai lagi platform dan rancangan yang turut sama makin berani menyerlahkan agenda LGBTQ di dalam konten mereka. Apatah lagi kedalam konten untuk kanak-kanak.

Usaha menormalisasikan LGBTQ secara besar besaran di peringkat antarabangsa ini perlu dibendung kerana ia bercanggah dengan ajaran Islam. Platform percuma pula seperti Y**Tube yang diminati kanak kanak dipenuhi dengan Iklan yang mengarut yang boleh memberikan impak negatif kepada anak-anak.

Disebabkan oleh konsep ‘open platform’, kita sebagai ibu bapa tidak boleh mengawal iklan apa yang akan ditonton oleh anak-anak kita. Di luar sana, susah untuk mendapatkan konten yang mempunyai nilai islamik untuk kanak-kanak terutamanya untuk kanak-kanak 2 hingga 12 tahun. Anak-anak perlu didedahkan kepada konten menarik yang mempunyai nilai islamik untuk membina Ummah yang baik daripada kecil

Bahaya sebenarnya kalau dibiarkan anak seorang-seorang menonton video-video yang kontennya tidak diketahui sepenuhnya. Ini kerana:

s

Anak-anak Islam membesar dengan konten yang bertentangan dengan ajaran Islam

Anak-anak lebih mengetahui tentang Christmas, Halloween lebih daripada Peristiwa Islam seperti Isra’ Mikraj.
s

Anak-anak Islam membesar dengan konten yang tidak elok

Anak-anak mula belajar bertutur dengan perkataan yang tidak beradab, perangai yang tidak elok, malah ada mula aggresif, mengamuk dan memukul.

Anak anak merasakan pergaulan bebas itu adalah perkara biasa, dan dinormalkan dengan perkara seksual dari umur yang muda. Malah tertarik untuk mencuba benda benda haram seperti arak, rokok dan pelbagai lain yang memuratkan.

s

Anak-anak Islam membesar tanpa pengetahuan asas Islam

Lebih mengetahui untuk menyebut WTF dan juga Oh My God daripada menyebut, Alhamdulillah, AllahuAkhbar, Nauzubillah.

s

Anak-anak Islam menganggap LGBTQ itu Normal

Tidak hairan jika tidak dibendung, budaya tidak elok seperti LGBTQ akan kian menular di kalangan anak-anak kita di masa hadapan selepas LGBT ini dinormalisasikan.
s

Anak-anak belajar untuk meminta benda yang diiklankan

Terpengaruh dengan iklan mengarut seperti permainan digital mahupun fizikal. Dengan teknologi sekarang dimana kebanyakan akaun bank atau kad kredit ibu bapa akan dikenakan cas terus dengan satu klik sahaja.

Jika ibu bapa enggan membeli apa yang diiklan, anak anak akan mengamuk atau sedih, lalu merenggangkan hubungan dengan ibu bapa.

Perasan tak ciri-ciri diatas mula terbit dari perwatakan anak-anak? Jika jawapan anda lebih banyak YA dari Tidak, maka anda perlu risau dan mula memikirkan masa depan anak anda. Jika anda tidak bertindak dari sekarang, ia akan menjejaskan peribadi apabila mereka dewasa kelak.

Hiba Apabila Saya Terima Mesej Luahan Dari Ibubapa

Saya adalah diantara Pengasas dan team yang menghasilkan kartun Omar & Hana. Sebuah kartun yang menerapkan nilai islamik untuk tontonan kanak-kanak.

Melalui Omar & Hana, kami telah menerima feedback daripada Ibu Bapa yang menyatakan kurangnya konten untuk Kanak-Kanak berumur 2 hingga 9 tahun yang mempunyai nilai Islamik dan pada umur begini lah pentingnya untuk membentuk asas agama yang baik pada diri anak-anak.

Ramai ibubapa menghubungi kami, meninggalkan komen di pelantar tersebut dan melahirkan rasa kecewa, marah, keliru, terhadap animasi-animasi yang kami upload. Mereka mengadu animasi kami mengandungi iklan-iklan forex, produk dewasa, judi dan pelbagai jenis iklan yang tidak sesuai untuk anak-anak.

Walaupun ada tetapan ‘Parental Control’, Y***tube sendiri adalah dibuat untuk pasaran Amerika, jadi apa yang sesuai dipasaran mereka kebanyakan tidak sesuai untuk kanak kanak Islam

Hakikatnya juga, kami juga tidak ada kuasa untuk menentukan iklan apa yang dipaparkan pada channel kami. Kuasa kami terhad untuk bendung iklan-iklan yang dipaparkan . Semuanya ditentukan oleh algoritma pelantar percuma tersebut yang kebanyakkannya ditentukan oleh cookies dan history browser pengguna.

Sebab itulah, saya nekad dan mengambil keputusan untuk menyediakan satu pelantar baru, mesra anak-anak hingga dewasa, menerapkan nilai-nilai islamik disamping kandungan konten yang menarik dan mendidik tanpa iklan yang mengganggu pengalaman pengguna.

MEMPERKENALKAN

Nikmati di TV.

Tonton Durioo+ di Android TV, Android TV Box yang diperakui Google, Apple TV atau Chromecast.

Akan datang ke Samsung Smart TV (Tizen OS)

3 Peranti Serentak

Tonton Durioo+ di telefon bimbit, tablet, iPad, Android TV, Apple TV dan web.


Muat turun untuk tonton offline.

Nak balik kampung tapi tak ada line? Tak ada masalah, muat turun rancangan kegemaran anak anda dan tengok bila-bila masa.

Tekan butang “SAYA LANGGAN” untuk akses segera!

Makluman : Ini adalah produk digital. Gambar sekadar hiasan. Anda akan menerima akses ke bahan-bahan dalam bentuk digital. Apabila anda langgan Durioo+, maklumat akses akan dihantar ke email anda. Ikut arahan yang diberikan. 

Kandungan Durioo+

700 Episod dan Banyak Lagi!

Durioo+ adalah sebuah platform selamat untuk kanak-kanak Islam. Kandungan konten di dalam Durioo+ terdiri daripada Konten yang mempunyai nilai Islamik, Konten pembelajaran menarik untuk Kanak-Kanak Islam, Konten yang telah ditapis oleh Ibu Bapa Muslim, Konten menarik untuk tontonan Anak-Anak dan yang paling penting Konten bebas iklan

    Kami rasakan cara terbaik untuk mendidik anak anak untuk berminat dengan Islam adalah dengan cara yang lebih menarik minat mereka (animasi, hiburan berinfomatif, visual interaktif) yang mengaktifkan kebolehan kognitif dan kreatif, bukannya hanya secara pendidikan formal semata mata.

    Z

    Menyediakan Platform Selamat untuk Kanak-Kanak Islam

    Menyediakan platform yang selamat untuk Kanak-Kanak Islam. Platform yang hanya mengandungi konten yang baik dan mempunyai nilai Islamik sesuai untuk kanak kanak berumur 2 hingga 12 tahun.

    Z

    Menyediakan Platform Bebas Agenda Bukan Islamik

    Menyediakan platform yang bebas dari mana mana agenda yang boleh memudaratkan minda kanak kanak seperti LGBTQ dan lain lain.

    Z

    Menyediakan Platform Bebas Iklan

    Menyediakan platform yang tidak menyelitkan pengaruh kapitalis mahupun cubaan eksploitasi minda kanak kanak.

    Z

    Memperbanyakan Konten dengan nilai Islamik Khusus untuk Kanak-Kanak Islam

    Menyediakan dan mempelbagaikan lebih banyak konten dengan nilai Islamik untuk ditonton oleh kanak-kanak dengan harapan dapat memberikan impak positif kepada kanak-kanak.

    Z

    Menggalakkan lebih banyak Muslim creator membuat konten dengan nilai Islamik

    Menyediakan satu platform untuk Muslim Creators berkarya dan menyediakan lebih banyak konten positif yang mempunyai nilai Islamik.

    Tekan butang “SAYA LANGGAN” untuk akses segera!

    Makluman : Ini adalah produk digital. Gambar sekadar hiasan. Anda akan menerima akses ke bahan-bahan dalam bentuk digital. Apabila anda langgan Durioo+, maklumat akses akan dihantar ke email anda. Ikut arahan yang diberikan. 

    “Hanya 37 sen sehari untuk menyediakan platfom video selamat dan pengalaman yang terbaik untuk anak anda membesar.”

    Siapa Saya Dan Team Durioo+?

    Saya dan Team Durioo+ adalah pencipta dan team yang menjayakan dua kartun terkenal di Malaysia, Didi & Friends dan Omar & Hana.

    Kedua dua animasi inilah menjadi peneraju dan inspirasi Saya dan Team Durioo+ untuk terus melangkah jauh didalam dunia animasi yang berkembang pesat di Malaysia dan terus meningkatkan potensi untuk setanding dengan yang lain ditaraf antarabangsa. Setiap satu animasi ini menyumbang nilai yang berbeza.

    Melalui Didi & Friends, Kami telah dapat merungkai rahsia bagaimana untuk mendapatkan perhatian kanak-kanak terutamanya kanak-kanak berumur 1 hingga 9 tahun.

    Melalui Omar & Hana, kami telah menemui formula terbaik untuk memberi pendidikan Islamik kepada kanak kanak melalui animasi menarik. Buktinya, 3 Billion tontonan di YouTube melalui pelbagai bahasa.

    Gabungan kedua dua ini menjadi acuan pembentukan Durioo+ dimana misi kami kini lebih besar bukan sahaja membuat animasi, tetapi menyediakan Platform Selamat Khusus untuk Kanak Kanak Islam.

    Disokong oleh pelbagai tokoh terkemuka tempatan seperti Profesor Muhaya, Ustaz Don dan antarabangsa seperti Mufti Menk, Imam Omar Suleiman, Saya dan Team Durioo+ juga telah dipetik oleh beberapa media digital seperti Sinar Harian. Durioo+ akan sentiasa komited dalam misinya dan sentiasa akan meningkatkan kualitinya untuk pergi lebih jauh. Jazakallah Khair.

    Kami Bawa Kepada Keluarga Anda, Satu Alternatif Terbaik Yang Memastikan:

    Z

    Platform Selamat untuk Kanak-Kanak Islam

    Menyediakan platform yang selamat kepada anak-anak di zaman digital ini. Dan untuk rasa tenang dan tidak risau bila anak-anak di platform ini.

    Kami pastikan anak anak jauh dari agenda memudaratkan yang makin berleluasa secara agresif seperti LGBTQ

    Kita menyediakan platform yang bebas iklan untuk anak anak kita jadi mereka tidak mudah terpengaruh dengan unsur unsur negatif seperti di iklan.

    Z

    Mendidik Anak-Anak Nilai Islam dari kecil

    Mendidik anak-anak melalui konten, nilai Islamik yang patut dicontohi dan juga belajar asas islam dari kecil di samping menikmati rancangan yang ditawarkan.

    Z

    Menyokong usaha untuk Ummah yang lebih baik

    Setiap langganan akan digunakan untuk menghasilkan lebih banyak konten dengan nilai Islamik di dalam misi untuk melahirkan Ummah yang lebih baik, InshaAllah.

    Tekan butang “SAYA LANGGAN” untuk akses segera!

    Makluman : Ini adalah produk digital. Gambar sekadar hiasan. Anda akan menerima akses ke bahan-bahan dalam bentuk digital. Apabila anda langgan Durioo+, maklumat akses akan dihantar ke email anda. Ikut arahan yang diberikan. 

     DURIOO+ BUKAN UNTUK ANDA JIKA :

     

    Ada 3 Jenis Golongan Yang Kami Telah Kenalpasti Tidak Akan menerima apa yang ditawarkan.

    Q

    Tidak Bertindak

    Anda hanya membuang masa memikirkan apa kaedah terbaik untuk mengelak anak-anak menonton video dan iklan yang tak sepatutnya.

    Q

    Tidak Berminat

    Anda rasa anda mampu untuk mengawal konten yang dipaparkan untuk anak-anak. Yelah, dah ada parental control, boleh block video, pakai ads blocker dan sebagainya. Jadi tak berminat nak langgan sebab banyak sumber percuma di Y***tube. Tetapi ketahuilah bahawa tidak ada sistem yang 100% berkesan untuk menghalang kontent yang bertentang. 

    Q

    Tidak Kisah

    Anda langsung tidak peduli dan tidak mengambil berat dengan isi kandungan konten, asalkan anak duduk diam dan tak ganggu anda buat kerja. Lambat laun anak-anak akan tahu dan belajar sendiri benda-benda tersebut bila dah besar nanti. Pandai-pandailah dia nanti. 

    Dari Apa Saya Lihat, Anda Sekarang Mempunyai 3 Pilihan.

    PILIHAN #1

    Abaikan apa yang anda telah baca dan tak buat apa-apa. Jika anda memilih laluan ini, kata orang, “Anda bertindak, anda dapat, Tak buat, tak ada apa-apa akan berlaku…”

    PILIHAN #2

    Cuba sedaya upaya untuk menghalang anak-anak dari menonton video-video dan iklan-iklan yang tidak membentuk peribadi soleh dan solehah melalui “trial dan error.” Cubalah guna segala tetapan “parental control”, ads blocker dan sebagainya. Anda mungkin akan capai matlamat, tetapi anda juga akan berdepan dengan cabaran dan dugaan. 

    PILIHAN #3

    Langkau semua masalah, cabaran dan dugaan. Buat pelaburan dalam satu langganan yang dapat membantu bukan sahaja menghalang video yang bertentangan dengan ajaran Islam, malah membantu membentuk sahsiah anak-anak. Bukan itu sahaja, Durioo+ memberi pendidikan asas dalam mengira, membaca, mengenal, berinteraksi sambil berhibur.

    Selain itu, menjadi matlamat kami juga adalah untuk memastikan anda berpuas hati dan seronok bersama anak-anak dengan konten yang kami tawarkan. Jika berlaku apa-apa masalah dengan langganan anda, anda boleh hubungi kami pada bila-bila masa dan kami akan bantu selesaikan dengan segera.

     

    Selain itu, menjadi matlamat kami juga adalah untuk memastikan anda berpuas hati dan seronok bersama anak-anak dengan konten yang kami tawarkan. Jika berlaku apa-apa masalah dengan langganan anda, anda boleh hubungi kami pada bila-bila masa dan kami akan bantu selesaikan dengan segera.

    Langgan Durioo+ Sekarang!

    Kenapa Anda Perlu Langgan Durioo+

    Jika anda mahukan hiburan yang bukan sahaja mendidik anak-anak malah menerapkan nilai-nilai murni Islam, bebas dari segala perkara yang boleh memesongkan pemikiran anak-anak dengan pekara negatif, maka kini anda patut sudah sedar bahawa perlunya satu pelantar hiburan yang selamat

    Ini satu-satunya pelantar hiburan khas untuk anak-anak dan keluarga yang bebas dari fahaman songsang, bebas dari politik dan bebas dari perkara-perkara yang tidak mendatangkan faedah. Malah, pelantar hiburan ini juga bebas daripada iklan. Pada masa yang sama membantu membentuk bakal insan yang beradab, beriman, berjaya di dunia dan di akhirat.

    Dapatkan langganan Durioo+ untuk 6 bulan dan 1 tahun sekarang!

    DAPATKAN SEKARANG

    Tekan butang “SAYA LANGGAN” untuk akses segera!

    Makluman : Ini adalah produk digital. Gambar sekadar hiasan. Anda akan menerima akses ke bahan-bahan dalam bentuk digital. Apabila anda langgan Durioo+, maklumat akses akan dihantar ke email anda. Ikut arahan yang diberikan. 

    Soalan Lazim

    APAKAH Durioo+

    Durioo+ adalah platfom video selamat yang di bangunkan khusus untuk kanak-kanak Islam. Semua konten di dalam Durioo+ adalah konten yang selamat dan mempunyai pembelajaran, nilai-nilai murni dan nilai-nilai Islam.

    Ada animasi, lagu kanak-kanak, doa, zikir, cerita, bacaan Quran, dokumentari, rancangan realiti dan banyak lagi. Setiap minggu, konten baru akan di muat naik. Semua ini dengan satu harga bulanan yang sangat berbaloi.

    DEKAT MANA BOLEH TONTON Durioo+

    Anda boleh tonton Durioo+ di mana-mana sahaja, bila-bila masa. Telefon bimbit, tablet, iPad, Android TV, Apple TV atau laptop. Anda juga boleh Chromecast dan muat turun video untuk tontonan secara offline. Hanya perlu muat turun di peranti Android atau iOS anda – atau – boleh tengok dekat web browser juga!

    BOLEH KE TAMATKAN LANGGANAN?

    Boleh. Anda hanya perlu pergi ke Profile > Manage Account > Manage Subscription dan Tamatkan. Tak perlu telefon kami atau susah-susah pergi ke kaunter.

    BAGAIMANA SAYA NAK TONTON Durioo+ DI TV?

    Terdapat empat cara untuk tonton Durioo+ di TV:

    1. Android TV dengan built in Google Play Store, anda boleh muat turun aplikasi Durioo+ di Google Play Store.
    2. Android TV Box yang diperakui Google. Kemudian anda boleh muat turun aplikasi Durioo+ di Google Play Store.
    3. Apple TV,  anda boleh muat turun aplikasi Durioo+ di Apps Store.
    4. Chromecast, anda boleh cast Durioo+ melalui fon,laptop atau tablet ke TV yang mempunyai fungsi Chromecast
    SAYA NAK TONTON VIDEO TETAPI TIADA AKSES KE WI-FI

    Anda boleh memilih untuk muat turun video ke peranti Android, iPhone atau iPad anda menggunakan aplikasi Durioo+

    1. Navigasi ke video yang anda mahu muat turun dalam aplikasi.
    2. Pada video pilihan anda, klik butang muat turun untuk mula memuat turun video ke peranti anda.
    3. Itu sahaja. Mudah kan!
    ADAKAH SEMUA KONTEN SELAMAT TONTONAN KANAK-KANAK?

    Ya, semua konten termasuk Durioo+ Originals atau rancangan lain – telah di tonton dan ditapis oleh panel ibu bapa Muslim kami. InshaAllah – hanya konten selamat dan terbaik untuk anak-anak anda di Durioo+.

    HakCipta Terpelihara 2022. Syarikat Duriooplus